Natuurgeneeskunde

Wat ik vanuit mijn ervaring als fysiotherapeute nog steeds doe, is de klassieke massage, soms vermengd met bindweefselmassage, om beter door te dringen in de diepere lagen. Klassieke massage is een vorm van massage waarin zowel de kennis van de westerse gezondheidszorg als de oosterse filosofie een belangrijke rol speelt. De aandacht gaat niet alleen uit naar het ziektebeeld of  het lichaamsdeel waar zich een ongeval heeft voorgedaan, of overbelastingsverschijnselen zijn ontstaan, maar vooral naar de persoon en de manier waarop hij of zij de klachten ervaart. Ik kijk naar de verschillende lagen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel en de uitwerking daarvan op de klachten. Hierdoor komt er inzicht in de klachten en de ontstaanswijze ervan.

Wat ik tevens doe, en daar heb ik in dit jaar 2019 een bijscholing in gevolgd, is manuele lymfedrainage. Erg prettig en zacht om te ondergaan, en zeer efficient bij tal van problemen op fysiek gebied. Zij het pijn, zij het vasthouden van overtollig vocht, zij het als begeleiding na operaties en als drainage bij bepaalde aandoeningen. Ik doe het uiterst verfijnd, en er is meestal direct daarna resultaat voelbaar.

Mijn streven is een goede begeleiding te geven bij het zoeken naar herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Ik geef gebruikelijk nog leefwijze- en voedingsadviezen mee als extraatjes.